Usein kysyttyjä kysymyksiä

K: Mihin pakurisadon saa myytyä ja mihin hintaan?

V: Suomen Agrometsä on yksi pohjoismaiden suurimpia pakuria ostavia ja myyviä yrityksiä. Ostamme pakuria ja jatkojalostamme siitä erilaisia kuluttajatuotteita niin kotimaan markkinoille kuin ulkomaan vientiinkin. Tällä hetkellä meillä on pakurituotteita myytävänä verkkokaupassa sekä yli 25 liikkeessä Suomessa, Aasiassa ja Euroopassa. Agrometsä maksaa pakurista aina markkinatilanteen mukaan, vuoden 2018 keskiarvo oli 42€ / kg kuivaa pakuria.

K: Miksi pakurin kasvattajaksi kannattaa alkaa juuri nyt?

V: Koska Suomalaisen pakurin kysyntä ylittää tarjonnan - ja reippaasti. On arvioitu, että vuosittainen kysyntä olisi 4-5 vuoden kuluttua useita satoja tuhansia kiloja pakuria vuodessa. Tällä hetkellä Suomessa kerätään vuosittain vain muutamia kymmeniä tuhansia kiloja - villi pakuri ei siis mitenkään riitä vaan tarvitaan viljelijöitä. Pakurin kasvatuksesta saa lisäksi niin hyvän tuoton että muuten huonotuottoiset koivikot kannattaa laittaa kasvamaan koivun sivutulona pakuria - kaikki voittavat.

K: Mitä eroa on eri pakuri-kannoilla? Mitä kantaa Agrometsä käyttää?

V: Sienikannat eroavat toisistaan siinä missä muutkin eliöt. Pakuria voi verrata “ihmiseen” - ihmisiä on hyvin monenlaisia, jotkut nopeita ja vahvoja, jotkut hitaita ja passiivisia. Meillä käytössä oleva “Pohjola”-pakurikanta päihittää vertailussa kaikki tähän asti löydetyt pakurikannat - se on nopein ja agressiivisin näkemämme pakurikanta, joka soveltuu kasvatettavaksi kaikkialla Suomessa. Alkuperätodistuksesta näet, mitä kantaa ympeissä käytetään.

K: Mikä on alkuperätodistus ja miksi se on tärkeä?

V: Alkuperätodistus osoittaa ympeissä käytetyn sienikannan tiedot, DNA-sekvensoinnin tulokset, ympin valmistajan tiedot, alkuperämaan ja rekisteröinnin laajuuden. On tärkeää että saat ymppejä ostaessasi alkuperätodistuksen, sillä vain alkuperätodistus varmistaa sen, että saat pakurisatosi myytyä - kaikki isot ostajat kysyvät alkuperäistodistusta, sillä elintarvike-viranomainen sekä mahdollisesti tulliviranomaiset edellyttävät raaka-aineen alkuperän todentamista. Alkuperätodistus myös auttaa ehkäisemään varkauksia.


K: Koska on paras ymppäysaika?

V: Agrometsän ympeillä paras ymppäysaika on silloin kun sinä ehdit - ne toimivat keväästä syksyyn. Kasvuun lähdön kannalta optimaalisinta ymppääminen mahlan juoksun aikaan tai heti sen jälkeen, pakkasten laskettua. Silloin pakurisieni saa kasvupyrähdyksen koivun mahlan sokerista. Ympätä voi myöhään syksyyn asti. Huom! Ymppien on oltava oikeanlaisia, jotta ymppäys onnistuu mahlan aikana. Emme siis suosittele tätä muille kuin Agrometsän ympeille.

K: Leviääkö pakuri tahattomasti muihin puihin?

V: Ei leviä. Pakuri voi levitä ainoastaan viottuneisiin, heikkokuntoisiin puihin.

K: Mikä tarkoittaa Tuoretoimitus ja Mitä väliä sillä on?

V: Agrometsä tuottaa kaikki ymppinsä eräkohtaisesti jatkuvalla syötöllä eikä tuotteita välivarastoida. Siksi saat meiltä aina tuoreen ja vitaliteetiltaan parhaan mahdollisen tuotteen. Jos ymppejä varastoidaan pitkiä aikoja niiden itävyys laskee ja ymppäytymisnopeus heikkenee. Siksi on tärkeää saada mahdollisimman tuoreita ymppejä.

AGROMETSÄ ON

TERVE

JA

MONIPUOLINEN METSÄ